Yazar Rumuzu: açoğlan0000

 Eser Sıra Numarası: 24022023eser01


                                             YANILIRSAM BİLİRİM

Yaratılışın en büyük mucizesi aynı nesneyi, sesi, kokuyu, rüzgarı vb. her insanın kendince anlamlandırmasıdır. Bu anlam duygularımızın şekillenmesine hem de düşünce dünyamızda farklı bakış açıları ve farklı fikirlerin oluşumuna etki eder. Bir felsefe terimi olarak fikir, aklın özgür ve kendine özgü eylemi olarak tanımlanır. Bu kendine özgülük ve farklılık insanlığın gelişiminin en önemli yapı taşıdır.

Victor Hugo’ya göre fikir, cihanı saran bir namedir. Çoğu zaman duygularımızdan doğup aklın süzgecinde damıttığımız fikirlerimizin çevremizdeki diğer fikirlere göre daha doğru, daha geçerli olduğunu düşünürüz. Bazen öyledir de. Ama bazen içinde öznelik de barındıran fikirlerimizin, söylemlerimizin gerçeklere biraz uzak olduğunu, hatta tamamen zıt olduğunu görürüz. Nasıl da canımızı acıtır ilk başta doğru bildiğimiz, inandığımız düşüncelerin gerçek olmaması. Kabullenemeyiz ilk önce. Yanlış olduğunu, geçersiz olacağını bile bile tutunuruz onlara. Başkasını etkilemeyecek, bizi iyi hissettirecekse varsın böyle kalsın deriz. Benliğimizi ileriye taşıyacak, ufkumuza yeni açılacak kapıları kapatırız böylece. Eksik olan tamamlanır çünkü. Tam olduğunu zannettiğimiz anda, tam olduğunu düşündüğümüz ne varsa olduğu gibi kalır. Tekerleğin sadece ilkel araçlar için olduğunu kabullenseydi insanoğlu; bugün küçücük tekerleklerden, kuşların kanat çırpmalarından faydalanıp motor teknolojisiyle bütünleşmeseydi nasıl uçardı gökyüzünde?

Sürekli değişen gerçeklik algısı, fikrimizden tamamen farklıysa ne güzel. Demek ki gelişmişliğin adımları hızlanıyor, bilimde adeta bir ivme kazanıyor. Hele de kendi fikrime tamamen zıtsa gerçek işte o zaman daha da düşüneceğim ve daha çok üreteceğim. Çünkü insanım, ne kadar çok yanılırsam o kadar çok öğreneceğim.

 

önceki eser / sonraki eser

Bu blogdaki popüler yayınlar

Finalist Eserler