Yazar Rumuzu: prenses6269

 Eser Sıra Numarası:21032023eser01


                                  FİKİRLERİMİZ Mİ DOĞRULAR MI?

     Fikirlerimiz, hepimiz için kendimizce kabul ettiğimiz doğrulardır. Peki ya bu doğrular ile çelişen bir gerçek, bizler için ne kadar önemlidir?

 

     Bence hepimiz için çok önemlidir. Çünkü kendi gerçeklerimiz dışında bir gerçek var ve bu gerçek doğru olan bir gerçek. Birçoğumuz doğru olan gerçeği kabul etmekte zorlanır, hatta bazılarımız kabul edemeyiz. Ama önemli olan hangi gerçeğe inanırsak inanalım, diğer gerçeğe ve bu gerçeğe inanan insanlara saygı duymalıyız. Peki geçmişte saygı duyulmuş mudur? Buna bir göz atalım.

 

     Pisagor; Dünya’nın yuvarlak olduğunu iddia eden ilk bilim insanıdır. Dünya’nın güneş etrafında döndüğünü savunmuştur. Ancak bu görüşüyle çok sert tepkiler alması sebebiyle bu düşüncesini resmi olarak açıklamamıştır. Pisagor, Craton kentinde kendi okulunu kurarak üç yüz öğrenci toplamıştır. Bilimsel felsefe adına kurulan bu okulun bilim üzerine yaptığı çalışmalardan rahatsızlık duyan halk, okulu ateşe vermiştir. Pisagor ve öğrencileri diri diri yanarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Birçok belge bu yangında yanmıştır.

 

     Ferdinand Macellan ise, İspanya’nın güneyinden yola çıkarak Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için üç yıl sürecek maceraya atıldı. Ancak yolculuk esnasında Filipinlerde bir çatışmada öldürüldü ve yolculuk yarıda kaldı. Aynı yıllarda Juan Sebastian Elcano isimli gezgin onun başlattığı yolculuğu tamamlamıştır.

 

     Bu örneklerden anladığımız üzere geçmişte ne yazık ki kendi doğrularıyla çelişen gerçeklere saygı duyulmadığıdır. Ama bence yapmamız gereken şey kendi gerçeklerimizle, doğru olan gerçekleri harmanlayıp ona inanmalıyız.

 

     İnsanların farklı fikirleri olabilir. Ama doğrular tektir. Bu yüzden yanlış da olsa bir fikri savunmak yerine doğrular karşısında fikirlerimizi değiştirmeyi bilmeliyiz.

 

önceki eser / sonraki eser

Bu blogdaki popüler yayınlar

Finalist Eserler