Yazar Rumuzu: denizanası1308

 Eser Sıra Numarası: 27022023eser07


                                    ATATÜRK’ÜN DE DEDİĞİ GİBİ

Bebeklerden yaşlılara bu dünyada herkesin bazı şeyler hakkında birtakım fikirleri vardır. Bu fikirler gerek yemek gerek sevgi gerekse çok daha ciddi konularla alakalı olsun oradadırlar, varlardır. 8 milyar nüfuslu bu dünyada bu kadar fazla fikir olunca tabii ki hepsinin de gerçeklerle uyuşması beklenemez.

Peki, nedir bu gerçeklerle uyuşmayan fikirler? Eskiden bebeklerin acı hissetmediği düşünülüyordu ve bu yüzden onlara yapılan ameliyatlarda anestezi kullanılmıyordu. Daha sonra 1980’lerde bunun doğru olmadığı anlaşıldı ve onlara da anestezi uygulanmaya başladı. Bir başka örnek ise Dünya’nın düz olduğuydu. Orta Çağ’da insanlar Dünya’nın düz olduğunu düşünüp böyle düşünmeyen insanları idam ettiriyorlardı. Bunun doğru olmadığı da defalarca kez bilim insanları tarafından kanıtlandı.

Dünya’nın düz olmadığı kesin bir şekilde kanıtlanmış olmasına rağmen bugün hala buna inanan binlerce kişi var. Onlar için gerçek önemsizmiş gibi gözükse de onlar da çok önem veriyorlar. Eğer fark ettiyseniz, böyle düşünen insanların neredeyse hiçbiri “Bence Dünya düz, eğer sen böyle düşünmüyorsan bile sana saygı duyarım” demiyor. Aksine boş zamanlarının çoğunu böyle düşünmeyen insanları ikna etmeye çalışarak, onlara hakaretler ederek geçiriyorlar. Kendi fikirlerini insanlara kabul ettirmeyi adeta hayat amacı yapmış gibiler.

Benzer bir durum pandemi zamanında da gerçekleşti. Bazı insanlar defalarca test edilmiş ve yararlılığı kanıtlanmış aşıların içinde çip bulunduğu, otizme yol açtığına inandı, sosyal medya üzerinden dezenformasyon yaydı, aşı olanların beyninin yıkandığını iddia etti. Ama basit bir şekilde aşı olmayıp geçebilirlerdi de. Yapmadılar. Çünkü onlar gerçekten çok önem veriyorlar.

Her zaman böyle mi olur? Hayır, fikrinin gerçekle çeliştiğini anlayıp doğruya yönelmek de mümkündür. Ama bunun için de gerçeğe önem vermek gerekir. Atatürk’ün de dediği gibi “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin”

 

önceki eser / sonraki eser

Bu blogdaki popüler yayınlar

Finalist Eserler