Yazar Rumuzu: lider1327

 Eser Sıra Numarası: 26022023eser02


                                                     Gerçekler Görecelidir

Konu hiçbir zaman verilen cevaplar olmadı. Konu sorulardı. Cevaplara odaklanarak asıl konuyu kaçırdık.

" Fikirlerinizle çelişen bir gerçek sizin için ne kadar önemlidir?" cevaba odaklanarak yazdığım onlarca satırı silip tekrar başlıyorum. Sorularla.

Gerçek neydi? Doğrular doğrultusunda mı gelişirdi? Eğer gerçek, internet tanımına göre " el ile tutulup göz ile görülecek biçimde tam anlamıyla var olan,

varlığı hiçbir biçimde yadsınamayan, bir durum, bir olgu, bir nesne ya da bir nitelik olarak var olan."  ise fikirlerimiz bir gerçek ile nasıl çelişebilirdi?

Gerçekler de görecelidir bence. Hatta doğrular ve yanlışlar bile.  Bu fikrim de görecelidir mesela.

Bence fikirlerimiz bir gerçekle çelişebilecek kadar güçlüyse fikirlerimiz kadar önemlidir gerçekler de.

Her fikir dinlenmeli, her gerçek düşünülmeli. Ama başkasının gerçekleri benim fikirlerimle çeliştiği için benim fikirlerim yanlış diye de nitelendirilmemeli. Çünkü ne gerçek bir tanedir ne de yanlış.

Doğan Cüceloğlu bir kitabında "Büyük resmi, göremediğiniz geniş çerçeveyi, çizemediğiniz için ortamın gerçekleri sizin gerçekleriniz oluyor." der. Bu da bize tek bir gerçeğin olmadığını hatta ortamın gerçeği ve kendi gerçeğimiz gibi bir ayrım olduğunu kanıtlar. Ortamın gerçekleri de önemlidir, bazen, kendimizce doğru olduğunu düşündüğümüz yolu bulmamızı sağlar fakat en önemlisi kendi gerçeğimizdir. Ortamın ne dediğini, ne düşündüğünü, neyle yargılayacağını haddinden fazla önemsemek, seni ortamın düşüncelerinin olduğu bir hapishaneye mahkum kılar. Bir süre sonra fikirlerinin sesini başkalarının gerçeği alır ve bir bakmışsın ki senin gerçekliğinden,  gerçek senden eser kalmamış ve bir bakmışsın ki sen, sen değil, başkalarının gerçeği olmuşsun. Bir bakmışsın ki sana yabancı olan cümleleri senin cümlelerin sanmışsın.

Fikirlerimizin yerini başkalarının gerçeği alıyorsa, alacaksa, başkalarının gerçeği bizim için önemsiz olmalı. Felsefi açıdan "gerçek" karşıtlık anlamına gelmektedir. Zıtlıklarımızdan var oluşumuzu göz önünde bulundurursak zıtlıklar, çelişkiler iyidir. Kötülük olmasaydı iyilik olabilir miydi? Yanlış olmasaydı doğru doğabilir miydi? Çelişki iyidir. Fikirlerimize sahip çıkmayı öğretir.

Fikirlerinizi de gerçeklerinizi de siz seçin. Hem ne demiş Otomatik Portakal?

"Kişiye seçme hakkı tanınmazsa o kişi kişiliğini yitirmiş demektir." Kişiliğinize sahip çıkın.

 

önceki eser / sonraki eser

Bu blogdaki popüler yayınlar

Finalist Eserler