Yazar Rumuzu: maideniz0000
Eser Sıra Numarası: 17032023eser01
FİKİRLERİN GERÇEKLERLE ÇELİŞMESİ
Hayatta her birey kendi doğrularını belirler ve o doğrulara göre yaşamını devam ettirir.
Peki ya bu doğru olarak kabul ettiğimiz fikirler gerçeklerle çelişirse?
Arkadaşımız, partnerimiz, iş arkadaşımız, ailemiz ya da diğer kişilerle aynı fikirde olmadığımızda ve kendi karşıt görüşümüzü savunduğumuzda ne olur?
Etrafımızda zorlandığımızı hissederiz. Kaygıya düşeriz, “Ben mi yanlış yapıyorum” sorusu kafamızı allak bullak eder. Ne zaman böyle düşünmeye başladığımızı ve neden birden bire bu kadar farklı düşüncelere sahip olduğumuzu sorgulamaya başlarız. Yine de daha önce reddettiğimiz bir fikri savunmamız dürüst olmadığımız anlamına gelmez. Aslında diğer fikir yaklaşımlarına açık olmak ve onların faydalarını görmek, kaçınılmaz bir bilgelik işaretidir. Önceden olduğu gibi kabul ettiğimiz bir şeyin acı verici olabileceğini keşfetmek ahlakımızı, özgüvenimizi ve hatta kimliğimizi bile etkileyebilir.
Yeni bilgilerin daha önce savunduğumuz fikirlerle görme gerçeği ”Bilişsel Uyumsuzluk” olarak bilinen şeyi üretir. Bu terim, içsel fikir ve tutum sistemimiz çalışmadığında yaşadığımız uyumsuzluğu tanımlar. Böyle bir psikolojik gerçekten kurtulmak için entelektüel hokkabazlığa başvururuz. Günümüzde bunun en güzel örneği gençlerin ellerinden hiç bırakmadıkları cep telefonlarıdır. Günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan cep telefonları teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların yanlarından ayırmadığı bir parça haline gelmiştir. Cep telefonlarının birçok kolaylığı bulunsa da insan sağlını etkilen birçok olumsuzluğu da bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Örneğin; omuz, boyun, baş ağrılarına sebep olur, kulak sağlığına zarar verir, zeka gelişimini olumsuz etkiler, kanser riskini arttırır ve gelecek nesilleri tehdit eder. Bunun yanında telefon bağımlılığı gelişir ve telefon psikolojik açıdan ruhu yorar. Telefonun vermiş olduğu zararlar bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olsa da fikirlerimizle çeliştiği için telefonlarımızla oynamaya devam ediyoruz. Bu gibi durumlarla yaşantımızda çokça karşılaşırız.
Fikirlerinizin yanlış olduğunu bildiğiniz halde gerçekleri göz ardı etmek sizi daha güçlü değil, ileride karşılaşacağınız tehlikelere açık hale getirir. Yanlış olduğunu bildiğimiz halde bir şeyi yapmaya devam edersek hem kendimize, hem çevreye zarar veririz ve böylece altından kalkamayacağımız sorunlar doğururuz.